Sijainti: Tietotekniikka -> Mac-ohjeet -> Kone ei käynnisty
Päivitetty viimeksi 20.06.2010 kello 18:20

Tietokone ei käynnisty

Oireet

 1. Mitään ei tapahdu, ei valot vilku eikä ensimmäistäkään käynnistysääntä kuulu
 2. Koneessa tapahtuu jotain, tuuletin käynnistyy mutta ruutuun ei tule mitään
 3. Kone periaatteessa käynnistyy, mutta hetken kuluttua näytöllä näkyy kansio-ikoni ja sen sisällä vilkkuva kysymysmerkki

A

Ensimmäisessä tapauksessa tarkista, että akussa on virtaa ja/tai että koneen töpseli on seinässä, ja että seinästä tulee virtaa (testaa vaikka kännykän laturilla tai jalkalampulla). Jos virtapuoli on kunnossa ja kone silti tyystin hiljainen niin vika on jossain viallisessa komponentissa: emolevyllä saattaa olla jotain rikki tai sitten muistipiiri on rikki tai löysästi kiinni, ja sen kontakti pätkii.

Varmista että muistikammat ovat kaikki kunnolla kiinni, ja käynnistä kone uudestaan. Jos muistipiirejä on useampia, poista kaikki paitsi yksi, ja testaa käynnistystä sen kanssa. Toista eri piirin kanssa kunnes kone käynnistyy tai kaikki piirit on testattu. Jos ei tämäkään auttanut niin vika on todennäköisesti Hankala korjata ellei osaa elektroniikkaa, ja silloinkin se saattaa olla vaikeaa, kallista tai mahdotonta. Varaosia saattaa joutua hankkimaan ja kaikkea. Parempi viedä kone huoltoon, tai hankkia uusi (kovalevy talteen, jotta sieltä saadaan kaikki tarpeellinen siirrettyä uuteen koneeseen).

B

Jos kone jotenkin käynnistyy, mutta ruutu pysyy harmaana tai pimeänä, kone ei nähtävästikään ole täysin rikki. Vikana saattaa olla viallinen tai löysästi kiinni oleva muistipiiri. Tarkista tämä ja yritä käynnistää kone uudestaan. Jos kone on hyvin vanha (esim. 5-8 vuotta) ja se on ollut irti töpselistä pidempään, saattaa olla että koneen asetuksia muistissa pitävä paristo on kulunut loppuun. Laita kone kiinni töpseliin, odota varttitunti ja koeta uudestaan. Jos ei tällöinkään mitään tapahdu, voit kokeilla jättää kone yön yli lataukseen: hyvällä onnella tämä saattaa auttaa.

C

Kolmas vaihtoehto on kaikista selkein: kone on periaatteessa kunnossa, mutta se ei löydä mitään levyasemaa tai CD/DVD-levyä, jolta käynnistyä. Yleensä koneen tietty pitäisi "bootata" sisäiseltä kovalevyltä, siltä samalta miltä aina ennenkin, mutta nyt kone ei sit kuitenkaan löydä. Sen liitin on löystynyt (ei kovin yleistä tosin), käynnistykseen liittyvät kohdat ovat sekaisin tai vioittuneet, tai sitten kovalevy on mennyt rikki (ikävä kyllä tämä on yleisin vaihtoehto). Toivottavasti varmuuskopiot on tullut tehtyä...

Jos käytössäsi on vanha Mac (iBook, G4/G5-sarjan koneet, ei Intel, valmistettu vuonna 2006 tai sitä ennen), voit kokeilla resetoida paristovarmennetun muistin. Operaation ei pitäisi vaikuttaa koneen toimintaan, eikä se missään nimessä voi tuhota tai muuttaa mitään tietoja kovalevyltä:

 1. Käynnistä kone seuraavat näppäimet pohjassa: Command+Alt+O+F. Ruutu jää vaaleaksi, ja siellä näkyy kursori, ja voit kirjoittaa siihen näppäimistöltä käsin.
 2. Kirjoita seuraavat komennot, kukin omalle rivilleen ja rivin loppuun aina rivinvaihto (Enter):
  reset-nvram
  set-defaults
  reset-all
 3. Jos kone ei tuon viimeisen komennon jälkeen itse boottaa itseään, sammuta se ja käynnistä uudestaan.

Jos tämäkään ei auttanut, tai koneesi on Intel-prosessorilla varustettu (valmistettu vuoden 2006 jälkeen), voit vielä yrittää pelastaa tiedot asennuslevyn avulla.