Session siirto miksausta varten toiseen ympäristöön
Toisinaan tulee tarve siirtää äänitetty sessio toiseen laiteympäristöön. Kyseessä on yleensä toisen laitteiston/studion käyttäminen miksaamisessa tai päällesoitoissa, ja usein myös tämän operaation suorittava henkilö on eri kuin taltioinnista tähän saakka vastannut äänittäjä.
Olisi aika ammattimaista ja muutoinkin järkevää lähettää miksausta varten sellainen paketti, jonka saa auki millä tahansa audiojärjestelmällä ilman synkronointiongelmia, ja jonka sisältö olisi sen verran hyvässä järjestyksessä, ettei äänittäjän tarvitsisi lähteä arpomaan että mikä kuuluu mihinkin ja missä järjestyksessä äänitiedostojen pitäisi olla.
Joten yhteensopivuuden ja jouhevan työskentelyn mahdollistamiseksi tämä sessio täytyy valmistella huolella siirtoa varten. Pelkkien äänitiedostojen kopioiminen DVD:lle ei todellakaan riitä, sillä niiden aukaiseminen toisella ohjelmallla saattaa osoittautua mahdottomaksi (vrt. Cubasen 32-bittiset tiedostot ja ProToolsin 24-bittiset). Toisekseen alkuperäisen äänityssession editointitietoja, paikkausäänityksiä, audioclippien aikakooditietoja yms. ei välttämättä voi toisessa studiossa saada auki, joten siirto kannattaa tehdä käyttämällä ainostaan äänitiedostoja (WAV/AIFF) ilman editointitietoja. Näin siirrosta saadaan täysin yhteensopiva kaikkien järjestelmien kanssa.
Käytännössä se tarkoittaa että kaikki kappaleen raidat alkavat tarkalleen samasta kohtaa, ja ovat yhtenäisiä äänitiedostoja biisin alusta biisin loppuun, tai ainakin siihen saakka kun ko. raidalla äänimateriaalia on. Mitään editointeja, irrallisia audoclippejä tai niiden kopioita tms. ei näissä äänitiedostoissa enää ole. Täysin yhteensopivan systeemin aikaansaamiseksi stereoraidatkin pitäisivät olla kahtena monotiedostona tyyliin overhead.L.wav ja overhead.R.wav. Lisäksi tiedostot tulee nimetä siten että nimistä selviää riittävän hyvin mitä niissä on.
Ohjeet
Operaatioon tarvittavat työvaiheet ovat seuraavat:
- Tee kopio alkuperäisestä sessiosta
- Tee raakamiksaus sessiosta
- Siivoa ja valmistele kopio siirtoa varten
- Vie (export) konsolitoidut äänitiedostot erilliseen hakemistoon
- Varmista äänitiedostojen sisältö
- Polta kansio DVD:lle (jos et käytä ulkoista kovalevyä)
- Varmista DVD:n sisältö (jos et käytä ulkoista kovalevyä)
1. Tee kopio alkuperäisestä sessiosta
Tallenna auki oleva sessio toisella nimellä (Save As), esim. [kappaleen nimi]-FOR MIX. Näin varmistat että myöhemmin tekemäsi muutokset ja operaatiot eivät tuhoa alkuperäistä sessiotasi.
2. Tee raakamiksaus sessiosta
Tee sessiosta raakamiksaus, jossa kuuluvat kaikki soittimet ja stemmat joita lopullisessa miksauksessakin tulisi kuulua. Balansseja ei tarvitse hieroa, eikä myöskään prosessointia. Tarkoitus on vain että sessiosta on varmuuden varalta olemassa jonkinlainen soiva versio, jotta miksauksesta vastaavalla äänittäjällä olisi edes jokin referenssi kun hän äänitiedostoja aukoilee ja järjestelee.
Tässä vaiheessa voisi jo luoda kansiot joihin kaikki äänitiedostot tullaan siirtämään. Luo ensin kansio [bändin nimi] - [päivämäärä], esim. Hassisen leipäkone - 090207. Raakamiksauksia varten kannattaa luoda oma alihakemistonsa, esim. raw mixes. Tallenna miksaus 16 bit stereo WAV-tiedostona, ja mahdollisesti myös mp3-muodossa, luonnollisesti kappaleen nimellä varustettuna.
3. Siivoa ja valmistele kopio siirtoa varten
Poista kaikki ylimääräiset raidat
Raitojen sisällöt pitäisivät olla sellaisia, että niistä on otettu kaikki turhat pois - jos seassa on joitain varaottoja, ylimääräisiä ääniä tai muuta sellaista jota ei pitäisi miksauksessa kuulua, ne olisi hyvä poistaa tai vähintäänkin nämä pitäisi mainita ("kitararaidalla kohdassa 2 min 15 sek on riffi, jonka voi/joka pitää jättää pois").
Audioclippien alut ja loput, editoinnit ja kaikki paikkauskohdat pitäisi varmistaa, ettei niissä kuuluu mitään digitaalisia paukahduksia (ts. kaikki fadet ovat kohdallaan - niin fade in/out kuin crossfadetkin). Niitä on hyvin työlästä jälkikäteen korjailla, ja tässä työvaiheessa se on taas ihan muutaman minuutin juttu. Tarkista myös audioclippien alut ja loput, ja poista kaikki turha.
Huom! Älä siivoa tyhjiä välejä rumpu- ja lauluraidoilta! Ne eivät ole välttämättä turhia, ja niiden säätämiset riippuvat miksauksessa tehtävistä päätöksistä ja prosessoinneista. Jätä ne siis miksaajan huoleksi.
Joissain järjestelmissä on tarpeen poistaa vielä kaikki automaatiot sekä plugarit kaikilta raidoilta, jotta siirrettävät audiotiedostot olisivat "puhtaita", vailla mitään prosessointeja.
4. Vie (export) konsolitoidut äänitiedostot erilliseen hakemistoon
Tässä vaiheessa äänitiedostot tulee konsolditoida (consolidate), joka tarkoittaa että lopputuloksena olevat äänitiedostot alkavat kaikki tarkalleen samasta kohtaa aikajanaa (esim. 0:00:00:00), ja ne ovat yhtenäisiä tiedostoja kappaleen alusta kappaleen loppuun, tai ainakin siihen saakka kun raidalla äänimateriaalia on käytettävissä.
Ennen consolidate-operaatiota:
Tilanne consolidate-operaation jälkeen:
Tämän lisäksi on varmistettava kaksi tärkeää asiaa:
1. Tiedostojen nimeäminen
- Selkeä, yksiselitteinen ja kuvaava nimi, joka kertoo mitä audiota tiedostot pitää sisällään
- Ei erikoismerkkejä eikä skandinaavisia kirjaimia: vain merkit a-z, 0-9, _ - . ovat sallittuja
- Ehkä jopa raidan "numero" eteen jotta tiedostot ovat aina haluttussa järjestyksessä
Exportoitavien tiedostojen nimet tulisi olla sellaisia, että niistä selviää tarkasti mitä ne pitävät sisällään eivätkä ne voi mennä keskenään sekaisin. Missään nimessä oletusarvoisia tiedostojen nimiä ei tule käyttää: EI audiotiedostoja joiden nimet ovat audio 01.wav audio 02.wav jne. Jos oikein haluaa hifistellä niin voi tiedostojen nimien eteen laittaa vielä "raitanumerot": 01_basari.wav, 02_snare_yla.wav, 03_snare_ala.wav. Näin raidat tulevat importoinnin yhteydessä suoraan loogisessa järjestyksessä eikä niitä tarvitse joka kerta itse manuaalisesti järjestää.
Suositeltavaa olisi ettei skandeja käytetä, eikä muitakaan erikoisemerkkejä (välilyönnit alaviivoiksi jne), ja että samaa nimeämiskäytäntöä käytetään kaikissa sessioissa. Ei siis siten että jossain biiseissä olisi 03_sd.wav ja toisissa 03_snare.wav.
Se miten exportoitavien tiedostojen nimet määrätytyvät riippuvat käytettävästä ohjelmasta ja työtavasta, joten yksityiskohtaisia joka tilanteessa toimivia ohjeita en tässä voi siten antaa. Luultavasti kuitenkin nimet määräytyvät joko ko. raidan nimen perusteella (mm. PT) tai alkuperäisen clipin nimen mukaan. Joten ennen seuraavaa operaatiota varmista että raitojen/clippien nimet täyttävät aiemmin mainitut suositukset.
2. Formaatti
- 16 tai 24 bit
- mono (split stereo)
- WAV tai AIFF
- alkuperäinen näytteistystaajuus (sample rate)
Tuloksena luotujen äänitiedostojen muoto tulisi olla 16/24-bit monitiedosto (stereo split, jossa steroraita jaetaan kahteen monitiedostoon tyyliin keyboards.wav -> keyboards.L.wav ja keyboards.R.wav). WAV on tietääkseni jonkin verran yhteensopivampi kuin AIFF, joten käytä sitä ellet sitten tiedä mitä järjestelmää toisessa päässä tullaan käyttämään. Näytteistystaajuutta ei kannata muuttaa, ellei siihen ole jotain oikein pätevää syytä.
Talleta tiedostot erilliseen hakemistoon, esim. [Yhtey/projekti] - [päivämäärä] / Kappaleen_nimi / Audio Files.
Ohjeita eri järjestelmille:
- ProTools
- Muuta session asetuksia siten, että raidoille luodut äänitiedostot tallentuvat aiemmin mainittuun hakemistoon (Disc Allocation). Näin estät alkuperäisten äänitiedostojen ja exportoitujen äänitiedostojen sekaantumisen keskenään. Aktivoi sitten yksi raita ihan biisin alusta ihan biisin loppuun (jätä vaikka pari sekuntia ekstraa molempiiin päihin). Tämän jälkeen valitse loputkin raidat (shift-click). Lopuksi valitse (?)
- Cubase
- Valitse alueet ja tämän jälkeen Audio Mixdown. Tässä vaiheessa voit valita uusien konsolideitattujen tiedostojen sijainnin ja formaatin (24bit, wav, stereo split).
5. Varmista äänitiedostojen sisältö
Tallenna ja sulje auki oleva sessio, ja avaa uusi (tyhjä). Tuo (import) äskettäin exportoimasi tiedostot tyhjässä sessiossa, ja varmista että saat tiedostot auki, nimet ovat järkeviä ja että tiedostoissa oleva äänimateriaali on odotettua: oikeat soittimet, raitojen nimet täsmäävät, audiot ovat ilman prosessointeja ja automaatioita, ei ylimääräisiä ääniä/summauksia tms.
6. Polta kansio DVD:lle
Niin kiire ei pitäisi olla ettei ehtisi valita Verify-operaatiota polton jälkeen.
7. Varmista DVD:n sisältö
Ennen kuin lähetät DVD:n toiseen studioon varmista että se takuuvarmasti on luettavissa ja toimii. Joskus aihio saattaa olla viallinen ja jostain kohtaa lukukelvoton, joten tällä operaatiolla varmistat ettei näin tule käymään.
Kopioi DVD:n sisältö jollekin vapaana olevalle kovalevylle. Jos operaatio onnistuu ongelmitta, todennäköisesti se onnistuu myös siellä toisessa päässä. Tähän menee 5-15 minuuttia riippuen datamäärästä ja DVD-aseman nopeudesta, mutta kannattaa silti tehdä - voit tällä mahdolliessti välttää usean päivän viiveet projektin etenemisessä.
Kunnon ammattilainen ei koskaan lähetä materiaalia eteenpäin varmistamatta että kaikki on kunnossa!