Sijainti: Musiikkiteknologia -> Musiikin tietotekniikka -> Harjoitukset -> Komppilappu
Päivitetty viimeksi 2005

Komppilapun kirjoittaminen

Nyt treenataan miten kirjoitetaan komppilappu 4 kitaristin bändille. Samalla tulee vastaan pari jippoa, joilla voi säästää huimasti aikaa...

Muista tallentaa joka työvaiheen jälkeen!!

 1. Printtaa alla oleva PDF-muotoinen malli:
  [Guitar_Band_-_Long_Riff_Rock_Score.pdf]
 2. Kirjoita se, mutta seuraavalla muutoksella: älä välitä, jos bassorumpu tulee omassa versiossasi viivaston alimmalle viivalle eikä viivojen väliin, kuten esimerkissä.
  Kun syötät rumpuja niin BASSARI on koskettimiston alin kosketin eli C, SNARE on sen vieressä oleva D ja Hi-Hat (closed) on koskettimiston alin Fis-nuotti.
 3. Luo siis tarvittavat instrumentit (4 x el. gtr + el. bass + drum kit) asianomaisessa järjestyksessä paperille. Muuta myös niiden nimet sopiviksi!
 4. Ryhdy syöttämään nuotteja. Aloita vaikka bassosta. Jos analysoit ensin mallin, niin pääset helpommalla: koko bassostemmaa ei tarvitse kirjoittaa läpi vaan voit kopioida siitä 4-8 tahdin pätkiä.
 5. Kirjoita yksi kitarastemma ensin. Siinä sama homma: rytmiikka toistuu koko ajan samanlaisena, joten tee ensin yksi riffi, ja sitten kopioi sitä ja muuta/transponoi nuotteja. Tällä tavalla työskentely on nopeampaa kuin riffin yhä uudelleen kirjoittaminen (kopiointi nopeuttaa).
 6. Ja kun olet kirjoittanut yhden kitarastemman, kopioi se toiselle stemmalle ja tee siihen tarvittavat muutokset. Ei kannata kirjoittaa niitä uudestaan :-). Esim. Gtr 1 ja Gtr 3 ovat melkein samat mutta oktaaveissa, ei missään nimessä kannata kirjoittaa kokonaan gtr 3:sta uudestaan vaan kopioida gtr 1 ja transponoida se oktaavilla alemmaksi (Omppu + nuoli alas).
 7. Rummut on kirjoitettu kaksiäänisenä: 1-äänessä pellit ja 2-äänessä bassari ja snare.
 8. Jos haluat, että toistuvat tahdit myös toistuvat (ts. Sibbe soittaa rumpukompit myös niissä tahdeissa, joissa on edellisen tahdin kertaus- symboli, esim. tahti 2), sinun täytyy tehdä seuraavanlainen jippo:
  • Ennen kuin lisäät symbolin, kopioi edellinen tahti siihen tahtiin johon tuo symboli pitäisi lisätä.
  • Aktivoi kopioitu tahti ja valitse Edit -> Hide and Show -> Hide.
  • Lopuksi lisää piilotettuun tahtiin se symboli.
 9. Lopuksi lisää kaikki tarvittavat tekstit, tekijänoikeusmerkinnät, esitysmerkinnät etc.
 10. Pistä vielä biisiin oikeat etumerkit, eli g-molli.