Sijainti: Musiikkiteknologia -> Musiikin tietotekniikka -> Harjoitukset -> Hyper-edit
Päivitetty viimeksi 2003

Kontrollerit ja hyper edit -harjoitus

Tarkoitus on oppia käyttämään Hyper editoria sekä elävöittämään soittoa kontrollereilla, velocity-arvoilla sekä pitch bendillä.

 1. Lataa alla olevan biisin midifile omaan hakemistoosi:
  Klikkaa linkkiä CTRL-näppäin pohjassa, pidä hiiri pohjassa ja valitse "Download link to disk"
  [ The Police: Wrapped around your finger ]
 2. ENNEN KUIN MITÄÄN lue tämä kohta 2 loppuun saakka. Avaa Logic ja importoi (File -> Import) se tyhjään biisiin. Jos Logic kysyy "Create new enviroment or copy current..." valitse NEW.
 3. Poista ylimääräiset ensimmäiset 16 audioraitaa painamalla kunkin raidan kohdalla backspace/askelpalautin-näppäintä. Voit myös käyttää "Delete unused"-komentoa (Functions...)
 4. Kuuntele kappaleen ensimmäiset 10 tahtia.
 5. Vaihda intron alkufiilistelysoundi (alin raita) soundiin #88 (Fantasia).
  HUOM! Käytä Event List (helppo) tai Hyper Edit (hankala) -ikkunaa, sillä raidan parametrit (vasemmalla) eivät Standard MIDI Filen ollessa kyseessä vaikuta.
 6. Kuuntele tahti 3 uudestaan. Huomaatko, että jokin olisi pielessä tai kuulostaisi kömpelöltä?
 7. Piirrä "fiilistelysoundin" venytys (pitch bend) uudestaan, jotta se toimisi uudella soundilla (ts. venytyksen palautus takaisin normaaliasentoon ei saisi kuulua).

  Poista siis venytyksen (bendin) palautus (joka nyt on kuuluvissa) joko kumittamalla se pois tai piirtämällä venytys uudestaan.
 8. Kuuntele uudestaan tahdit 3-6. Äänen liu'utus alas on nyt ok, mutta tahdissa 5 kellosoundi soi nyt kokosävelaskelen liian matalalta.
 9. Muista palauttaa pitch bendin arvo takaisin nollaan (keskelle) ennen seuraavaa nuottia. Voit käyttää apuna Even List -ikkunaa.

  Helpoimmalla pääset kun leikkaat ko. raidasta kahden tahdin mittaisen sekvenssin, korjaat siihen pitch bend-liu'un, ja tämän jälkeen kopioit (drag eli vedä alt-näppäin pohjassa) tätä sekvenssiä sopiviin kohtiin kappaletta (ja poistat vastaavat tahdit pois alta, etteivät ne soi yhtäaikaa). Tarvittaessa voit myös käyttää loop-toimintoa.
 10. Vaihda laulumelodiasoundi (raita 4), esim Solo Vox (85), alto sax tai trombone.
 11. Tahdista 61 alkaa mute gtr-riffi. Paranna viive-efektiä muuttamalla velocity-arvoja. Tee vähintään 8 tahtia eteenpäin. Jos jää aikaa, viilaa vielä biisin lopustakin kitaravelocityt paikoilleen, sekä tahdeista 71, 75, 79, 83, 95, 97, 101...
 12. Lisää sopivasti modulaatiota ja/tai pitch bendiä melodiaan.
 13. Piirrä volumemuutoksia melodiaan (esim. kertosäkeisiin täydellä voimakkuudella ja säkeistöissä vähemmän). Voit myös muuttaa velocity-arvoja ja lisätä volume-komentoja parantaaksesi fraseerausta. Erityisen hyvin tämä saattaa toimia trombone-soundilla.
 14. Valitse vielä lopuksi "Save As" ja tallenna nimella "Wrapped_omanimi" tuttuun hakemistoon EduVol1 -> Yhteinen -> Stadia -> MusTekPerusteet.